Bitcoin Neden Yükseliyor? 5 Temel Faktör
Sponsor

Bitcoin’in resmi olarak çıkışı 2008 ve 2009 yılı olarak gösteriliyor. Ancak tüm dünyada patlama yaptığı yıl 2017. Hafızalarımızı tazeleyecek olursak; 2017 yılındaki hemen hemen her finans piyasası haberinde Bitcoin’in de yer aldığını hatırlayabiliriz. Fakat bu tarihten sonra Bitcoin biraz etkisini kaybeder gibi olsa da hayatımızda yer almaya devam etti. En önemlisi de değerini sürekli olarak artırması oldu.

Kimileri; Bitcoin etkisini kaybedecek bir balon dedi, kimi uzmanlarsa gelecekte gerçek paranın yerine geçeceğini söyledi. Ancak şu bir gerçek ki Bitcoin tedricen bir yükselişini sürdürüyor ve tüm dünyanın gözü bu paranın üzerinde. Dünyanın en zengini unvanına sahip olan Elon Musk bile Bitcoin’e olan ilgisini kimseden saklamıyor.

Elon Musk, 2021 Şubat ayında kişisel twitter profiline Bitcoin yazmıştı ve BTC’nin değeri bir anda fırlamıştı. Peki, bitcoin’in yükselmesinin nedeni sadece bu olabilir mi? Bu yazımızda Bitcoin neden yükseliyor sorusuna cevap verdik.

Elon Musk Etkisi

İlk olarak Bitcoin’in yükselmesinin nedenlerinden biri olan Elon Musk’tan bahsedelim. Elon Musk, yalnızca twitter hesabına Bitcoin yazmamıştı. Uzay ve elektrikli araç projelerini finanse etmek için tam 1,5 milyar değerinde Bitcoin aldığını duyurmuştu. Bir de twitter hesabına Bitcoin yazması gündem olmakla kalmamış, Bitcoin’in hızla yükselmesine neden olmuştu. BTC’deki bu yükselme % 20 artışla 45.000 doların üzerine çıktı ve Bitcoin tarihinde önemli bir an olarak lanse edildi.

Uzmanlara göre, Elon Musk gibi dünyanın önde gelen girişimcilerin ilgisi, Bitcoin değerinin artmasındaki önemli bir neden. Elon Musk gibi diğer kurumsal şirketler de daha önce yüklü miktarda Bitcoin almıştı. Dolayısıyla dev firmaların ve ünlü isimlerin Bitcoin reklamı yapması, bu dijital paranın değerini artıran bir gelişme. O halde Bitcoin’in yükselmesinin nedenlerinden biri olarak ünlü kişi ve kurumların Bitcoin’e olan ilgileri olduğunu ifade edebiliriz.

Ödeme Şirketlerinin Bitcoin Al-Sat Uygulaması

Bitcoin’in yaygınlaşmasına dair yapılan her hamle, aslında BTC’nin yükselmesi için de bir neden olabiliyor. Örneğin online ödeme yöntemlerini ele alalım. Paypal, Türkiye’den çekilse de dünya çapında milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Paypal’ın kripto para al-sat hizmeti vermesi, Bitcoin’in daha sık kullanmasına vesile oldu. Paypal’e ek olarak rakip ödeme şirketi Square ve de ecopayz, astropay gibi diğer online finans yöntemleri ile de Bitcoin alım satım işlemleri kolaylıkla gerçekleşiyor. Dolayısıyla bu gibi faktörlerin Bitcoin kullanımını artıran gelişmelerdir.

Araştırmalara göre 300 milyon Paypal kullanıcısı Bitcoin ile işlem yaptı. Bu sayıya bir de diğer ödeme metotlarını kullanan kişileri eklersek, Bitcoin işlemi yapan kişi sayısının çok daha fazla olduğunu anlayabiliyoruz. Finans piyasasında Bitcoin’e olan talep arttığı için değerinde de artış olması normal karşılanıyor.

Sınırlı Sayıda Olması

Arz talep dengesi, Bitcoin’în yükselişindeki nedenlerden bir diğeridir. Bitcoin, madencilik yapılarak üretiliyor ve üretimi sınırlı. Bitcoin’in arzı 21 milyon olacak şekilde ayarlanan bir kripto paradır. Bu da demek oluyor ki dolaşımda olan 21 milyon Bitcoin sayısına ulaşınca daha fazla BTC üretilemeyecek. Açıklamalara göre günümüzde her 10 dakikada yaklaşık olarak 8 – 10 arası Bitcoin üretiliyor. Bu rakam, önümüzdeki günlerde azalarak devam edecek. Bir başka veriye göre ise günde üretilen Bitcoin miktarı 900 adet. Bu sayının da gelecekte azalacağını söyleyelim.

Yani, yatırımcıların veya dev şirketlerin ya da bireylerin satın alabileceği Bitcoin, üretim yapılan sayıya bağlı. Gelecekte finans piyasanın aktörleri, bu kadar rahat bir şekilde Bitcoin alamayabilir. Dolayısıyla Bitcoin arzı sınırlı ancak talep oldukça fazla. İşte bu da Bitcoin değerinin artmasındaki ana nedenlerden biri. Bu noktada şu bilgiyi de verelim:

  • Bitcoin üretimi her 4 yılda bir yarı yarıya azalacak şekilde ayarlanmıştır. İlk üretim (bitcoin arzı) düşüşü 2012 yılında başladı.
  • İkinci üretim düşüşü 2016 ve üçüncü üretim düşüşü 2020 yılında oldu.

Üretim azalıyor ancak talep aynı kalıyor; hatta talep artıyor. 2021 yılının ilk aylarındaki devasa BTC yükselişinin ana nedenlerinden biri bu.

Covid-19 Etkisi

Yukarıdaki faktörlerin yanı sıra Bitcoin’in yükselmesinde koronavirüs’ün etkisi de var. Covid-19 yasaklamaları nedeniyle birçok hükümet, maddi zorluk yaşayan vatandaşlar için yardım ve destek paketleri açıkladı. Merkez Bankaları da normalden daha fazla para bastı ancak bu durum enflasyonun artmasına neden oldu. Bununla birlikte de halkın alım gücünün azalma riski ortaya çıktı.

Covid-19 pandemi döneminde ve sonrasında enflasyonun artması ve alım gücünün azalma riski bir hayli fazla. Böyle durumlarda yeni yatırımlar yükselme trendine girebiliyor. İşte Bitcoin de son yılların en dikkat çeken yatırım türlerinden biri olarak fiziki para ve döviz değerinin azalmasına karşılık bir yükseliş eğiliminde. Koronavirüs, hayatımızda olmaya devam ettikçe Bitcoin gibi yeni aktörlerin finans piyasalarında dalgalanma yaratacağını ifade edebiliriz.

Kurumsal Yatırımcılar ve Artan Bitcoin Değeri

Bitcoin’in yükselmesinin nedenlerinden biri olarak kurumsal yatırımcılardan bahsetmiştik. Bitcoin ile ilgili olan sadece Elon Musk değil. Daha farklı kurumsal şirketler de BTC’ye yoğun bir ilgi duyuyor. 2020 yılında Bitcoin yatırımları ile dikkati çeken dev şirketlerden ikisine aşağıda yer verdik:

  • 2020 Aralık ayında Grayscale şirketi, yaklaşık 70,000 adet Bitcoin satın aldı. Aynı zamanda bu şirketin 2 milyar dolarlık Ethereum yatırımı yaptığını da belirtelim.
  • Bitcoin yatırımı ile dikkati çeken bir başka şirket ise Microstrategy oldu. Microstrategy şirketi, 2020 yılında 500 milyon dolarlık BTC yatırımı ile dikkat çekmişti.

Evet, artık Bitcoin arzında büyük bir azalma görülüyor. Çünkü 21 milyonluk Bitcoin üretimi neredeyse sona yaklaştı. Fakat halen daha üretilecek bir milyondan fazla Bitcoin’ın olduğu biliniyor. Ancak BTC arzının azalacak olması önümüzdeki günlerde Bitcoin kıtlığının da olacağının işareti. Bitcoin’e olan ilgi bu kadar yoğunken kurumsal şirketlerin Bitcoin’e yatırım yapmaları da BTC değerinin artmasındaki önemli faktörler arasındadır.