CATFISHING nedir? Nasıl Önlenir?
Sponsor

Bilgi teknolojisi ve sosyal ağ platformlarının ortaya çıkışı, insanların yeni bağlantılar kurması, farkındalığı artırması ve hatta para kazanması için birçok fırsat yarattı. Ancak ne yazık ki, dolandırıcıların insanları yenilikçi ve benzersiz yollarla aldatmasının yollarını da açtı. Sonuç olarak binlerce insan, zor kazandıkları parayı dolandırıcılardan kaybediyor ve daha sonra kandırıldıklarını öğreniyor.

Bu günlerde birçok hacker veya dolandırıcının kullandığı en popüler numaralardan biri de catfishing taktiğidir. Bu kelimeyi ilk kez duymuş olabilirsiniz ancak her an maruz kalabilirsiniz. Bu makale, catfishing taktiğinden korunma yolları ile ilgili stratejilerden bahsetmektedir.

Temel soruyla başlayalım!

Catfishing nedir?

Dolandırıcıların, insanları dolandırmak için özellikle sosyal medyada son günlerde sıkça kullanılan, modaya uygun tekniklerden biridir. Başka birinin kimliğini (ad, resim ve coğrafi konum) çalarlar ve duygusal ilişkiler kurmak ve kolay para kazanmak için başkalarının güvenini kazanmak için kendilerininmiş gibi davranırlar. Bu teknik, çevrimiçi tanışma platformlarında, e-ticaret web sitelerinde ve hatta sosyal ağ web sitelerinde çok yaygındır.

Dolandırıcılar bu tekniği kimliklerini gizlemek, başkalarını kandırmak ve gerçek kişiyi sorun haline getirmek için kullanırlar. Bu nedenle insanların kimliklerini kullanan dolandırıcılardan haberdar olmaları ve bu tür dolandırıcılıklardan nasıl kaçınacaklarını bilmeleri gerekir.

İşte kedi balıkçılığının en yaygın niyetlerinden bazıları.

  • Duygusal ilişkiler ve iş ilişkileri kurma
  • Para isteme
  • Düşük kaliteli ürünler
  • Birini karalama

Suçluları tespit etmek, aldatmalarının farkında olmayanlar için insanları kandırmak için çok zordur. Hızla tuzağa düşerler ve aldatıldıktan sonra pişman olurlar. Bu yazı sizleri bu sıkıntılardan kurtarmak için yazılmıştır. Kendinizi bundan korumanın yollarını okuyun.

Catfishing Nasıl Önlenir?

Birçok kişi için karmaşık bir iştir. Ancak, burada kedi balıkçılığının kurbanı olmaktan kaçınmak için bazı yararlı ipuçlarını sizlerle paylaştık:

Tersine Dene Görsel Arama

İster bir başkasının kimliğini kullanarak veya sizinkini kullanarak başkalarını aldatmak için sizi dolandırmaya çalışanlar için resimli arama yapma, bunu önlemenize yardımcı olabilir. Resimli arama yapma, görüntüleri girdi sorguları olarak kullanarak ilgili verileri bulmanın modern bir yoludur. Yazılı arama sorguları gibi çalışır; Bu tekniği kullanarak, herkes, fotoğraflarını herhangi bir amaç için kimin kullandığını bulabilir ve hatta bir görüntünün kaynağını bulabilir.

Bir sorgu girdiğinizde görsel arama, AI (Yapay Zeka) algoritması renkler, desenler ve yüzler dahil olmak üzere farklı resim öğelerini analiz eder. Bundan sonra, benzer görüntülerin internette nereye yüklendiğini gösterir. Böylece kendinizi dolandırılmaktan koruyabilir ve fotoğraflarınızı kullananlara karşı yasal işlem başlatabilirsiniz.

Bu uygulama, dolandırıcıların başka birinin fotoğraflarını çalıp kendi çıkarları için kullanmasını zorlaştırdı. Resimleri kullansalar bile, bir resimli arama sorgusu onları izleyebilir ve sahtekarlıklarını ortaya çıkarabilir.

İnternette Sizinle İletişim Kuran Rastgele Kişilere Asla Güvenmeyin

İstenmeyen e-postalarınızı düzenli olarak kontrol ederseniz, birçok kişinin sizinle iletişim kurduğunu ve yardım istediğini göreceksiniz. E-postalarında duygusal çekicilikler kullanırlar, sefil hikayelerini sizinle ve bazen de bir iş planını paylaşırlar ve sizden kendi meselelerinde onlara yardım etmenizi isterler.

Bunun yanı sıra flört uygulamalarını da kullanarak sizinle bir ilişki geliştirmeye çalışırlar. Ancak bu kişilerden görüntülü görüşme talep ettiğinizde farklı bahanelerle bundan kaçınırlar. Bu gibi numaralara asla inanmayın. Sizi dolandıracaklar ve kaçacaklarından bundan emin olabilirsiniz.

Doğrudan Para İsteyenleri Engelleyin

Bazen dolandırıcılar sosyal ağ sitelerinde, e-postalarda ve hatta cep telefonlarında insanlarla iletişim kurar ve para ister. Servis sağlayıcılar, satıcılar, piyango şirketleri ve hatta arkadaşlar gibi davranabilirler. Kimliklerini doğrulayana kadar onlara asla inanmayın.

Her yıl binlerce insan farklı şekillerde dolandırılıyor ve paralarını geri alamıyorlar çünkü dolandırıcılar genellikle başkalarını dolandırdıkları ülkelerde yaşamıyorlar. Orada yaşasalar bile, yetkililerin onları takip ettiğini öğrendiklerinde uçarlar. Bu nedenle internet veya telefon üzerinden para isteyenlere güvenmeyip engellememekte fayda var.

Ürünleri, yalnızca Güvenilir Çevrimiçi Mağazalardan Satın Alın

Düşük kaliteli ürünler satan binlerce çevrimiçi mağaza vardır. Başka şirketlerin resimlerini kullanıyorlar ve daha düşük fiyatlara sunuyorlar. İnsanlar onları aldığında, aldatıldıklarını anlarlar. Bu şirketlerin genellikle iade politikaları yoktur ve insanları bu şekilde kandırırlar ve insanları dolandırmaya devam etmek için yeni web siteleri ve hesaplar oluştururlar. Bu nedenle, fiyatları diğerlerinden daha yüksek olsa bile, yalnızca güvenilir çevrimiçi mağazalardan ve markalardan ürün satın almak daha iyidir.

Ancak, hala yeni şirketlerin ürünleriyle ilgilendiğinizi varsayalım. Bu durumda, görsel arama ürünlerinin orijinal olup olmadığını veya başka şirketlerin resimlerinin çalınıp çalınmadığını öğrenebilirsiniz.

Son Sözler

Dolandırıcılar başkalarını dolandırmak ve kolay para kazanmak için teknolojiyi kullanıyor. Sürekli yeni ve yenilikçi fikirler geliştirirler ve teknolojiyi kendi lehlerine kullanırlar. Catfished gibi kötü oltalama tekniklerinden kaçınmak ve zor kazanılan paranızı kurtarmak için görsel arama gibi teknolojiyi öğelerini kullanmak son derece yararınıza olabilir.